آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری
آشنایی کامل با اطلاعات فنی در چراغ ها + منابع نوری
فهرست عناوین مقاله
راهنمای اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری
دانستن اطلاعات فنی در چراغ ها و منابع نوری تا چه اندازه ای مهم است؟ دانش شما در این حوزه چقدر است؟ چه اطلاعات فنی در مورد منابع نوری و چراغ ها دارید؟ آیا شما نیز علاقه مند به صنعت برق و سیم کشی هستید؟ یکی از مهمترین اقداماتی که یک برق کار یا فرد فعال در این زمینه باید انجام دهد، این است که اصطلاحات رایج در حوزه ی تخصص خود را به خوبی بدانید. در غیر این صورت نمی تواند در حین ایجاد یک مشکل یا تصمیم گیری برای انتخاب یک محصول، به خوبی عمل کند. در این بخش از مقاله به طور کامل به بررسی اطلاعات فنی در چراغ ها خواهیم پرداخت و راهنمایی کاملی در مورد اصطلاحات مختلف اختیار شما قرار می دهیم.
اطلاعات فنی چراغ ها و منابع نوری
اطلاعات فنی چراغ ها
اطلاعات فنی چراغ ها
شاخص نمود رنگ ( Color rendering index )چیست؟
شاخص نمود رنگ یکی از مهمترین اطلاعات فنی در چراغ ها است که بیانگر میزان واقعی بودن رنگ ها است. برای فضاهای داخلی، مقدار عددی شاخص نمود رنگ بالاتر از 80 گزینه ی مناسبی است و برای فضاهایی که معمولا رنگ اشیا از اهمیت بالای برخوردار است، پیشنهاد می شود منابع نوری در اولویت قرار گیرد که شاخص نمود رنگ آنها بالاتر از 90 است. بهترین دید برای انسان زیر نور خورشید است، به همین دلیل چراغ هایی می توانند از لحاظ بصری گزینه ی خوبی باشند که طیف نور آنها شباهت زیادی به طیف نور خورشید دارد.
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_1
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_1
طول عمر (Lifelong) چیست؟
طول عمر مفید لامپ ها بر اساس یک استاندارد خاص در مقیاس ساعت در برچسب انرژی اعلام می شود. برای اینکه بتوان طول عمر مفید یک لامپ را اندازه گیری کرد معمولا شاخص های مختلفی از جمله شار نور، نرخ انرژی، تکنولوژی های به کار رفته برای ساخت آن و … مورد استفاده قرار می گیرد. طول عمر لامپ ها بر اساس یک استاندارد خاص بر اساس میزان افت شار نوری با گذر زمان بیان می شود. در ادامه به طول عمر انواع مختلف از لامپ های پرفروش اشاره خواهیم کرد و اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار می گیرد. هزینه ی درخواستی برای خرید لامپ ها، متناسب با طول عمر آنها متغیر است.
بررسی طول عمر چراغ ها
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_2
دما رنگ ( color temperature ):چیست؟
شدت طول موج نور یا رنگ طیف ها بر اساس درجه کلوین بیان می شود. دمای رنگ های مختلف متفاوت است به عنوان مثال سفید گرم دمای رنگ کمتر از 3300 کلوین، سفید خنثی دمای رنگ بین 3300 تا 5000 و همچنین سفید سرد دمای رنگ بالاتر از 5000 را دارد. دما رنگ یکی از مهمترین اطلاعات فنی در چراغ ها است.
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_3
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_4
گام مک آدام ( MacAdam steps )
گام مک آدام ( MacAdam steps )
گام مک دام چیست؟ در رنگ شناسی در بیضی مک آدام، قسمت ویژه ای وجود دارد که تفاوت رنگ در آن نواحی در دید انسان غیر قابل تشخیص است. در چراغ هایی که گام مک دام آنها کمتر است، رنگ نور یکنواخت بوده و تشخیص تفاوت رنگ بسیار دشوار است.
بهره نوری ( Luminous efficacy )چیست
یکی دیگر از مهمترین اطلاعات فنی در چراغ ها، بهره وری است. نسبت شار نوری به توان مصرفی را بهره وری نور می گویند. بهره وری بر حسب لومن بر وات اندازه گیری می شود. این کمیت بازده یک منبع نور را مشخص می کند. در لامپ ها بهره وری نوری بین 10 تا 200 متغیر است. هرچه میزان بهره وری یک لامپ بیشتر باشد در این صورت کارایی آن نیز به مراتب بیشتر است. ناگفته نماند بهره وری مربوط به یک منبع نور نباید با بهره وری چراغ یکسان در نظر گرفته شود.
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_5
انواع درایور الکترونیکی چیست؟
درایورها مبدل های جریان برق هستند. آنها قابلیت آن را دارند جریان برق متناوب را به جریان برق ثابت تبدیل کنند. انواع درایورهای الکتریکی به دو دسته ی ایزوله یا غیر ایزوله طبقه بندی می شوند.
کلاس انرژی ++A چیست؟
کلاس انرژی ++A اگر بر روی یک منبع نوری درج شده باشد نشان از مقرون به صرفه بودن آن از لحاظ مصرف انرژی است.
ضریب توان ( Power factor ) چیست؟
ضریب توان به نسبت توان واقعی به توان ظاهری یک منبع نوری اطلاق می شود. ضریب توان عددی بین صفر تا یک می باشد.
شار نوری ( Luminous flux ) چیست؟
شار نوری به میزان انرژی نور ساطع شده در همه ی جهات در بازه ی زمانی بین یک ثانیه مربوط است که بر حسب لومن ارائه می شود. شار نوری از مهمترین اطلاعات فنی در چراغ ها است که بر روی کاتالوگ آنها درج می شود.
بررسی اطلاعات فنی مهم چراغ ها
اعوجاج هارمونیکی کل ( THD ) چیست؟
اعوجاج هارمونیکی کل ( THD ) یک شاخص ویژه ای است. هر چه میزان آن کمتر باشد، شکل موج سینوسی بهتر خواهد بود. توجه به این فاکتور به عنوان یکی دیگر از مهمترین اطلاعات فنی در چراغ ها در انتخاب منابع نور برای مراکز مختلفی از جمله بیمارستان ها، مراکز صنعتی و همچنین تجاری مختلف … از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ما در تلاش آن هستیم منبع نوری که انتخاب کنیم که دارای اعوجاج هارمونیکی کل ( THD ) کمتر باشد. این شاخص نشان دهنده ی امواج هارمونیک موجود بر روی یک سیگنال است.
جنس اپتیک: اکریلیک
خواص اکریلیک به صورت زیر است:
ویژگی اپتیک :مقاوم در برابر اشعه UV چیست؟
برخی از منابع نوری دارای یک ویژگی منحصر به فردی است. آنها مقاومت مطلوبی در برابر اشعه UV دارند. این امر به عنوان یک امتیاز مثبت در برخی از چراغ ها در نظر گرفته می شود. به کار گیری تکنولوژی گوناگون می تواند کیفیت و کارایی چراغ و انواع مختلف از منابع نور را افزایش دهد. البته این امر هزینه ی درخواستی برای خرید را نیز تحت کنترل قرار خواهد داد. به همین دلیل یک فرد کاربلد باید تجربه و تخصص لازم را داشته باشد تا بتواند متناسب با شرایط موجود، به دنبال فاکتورهای خاصی در منابع نوری باشد. که هم بتواند محصول مرغوب انتخاب کند و هم هزینه ی مطلوبی بپردازد.
بررسی اطلاعات فنی مهم چراغ ها
(PAR (Photosynthetically Active Radiation چیست؟
PAR یا تابش فعال فتوسنتزی در برگیرنده ی قسمت های مختلف از طیف نوری می باشد که باعث درخشش گیاهان می گردد. به کارگیری این نوع از کنترل ها برای افرادی ضروری است که می خواهند میزان تابش فعال فتوسنتزی را با گیاهان خود یکسان کنند. به طور کلی به طیفی از خورشید که در محدوده ی 400 تا 700 می باشد.، این اصطلاح به کار میروند. جاندارانی که فتوسنتز می کنند در حین فتوسنتز از این نور استفاده می کنند. این طیف نوری قابل تشخیص توسط انسان است. فوتون های موجود در این محدود با انرژی بسیار زیادی حرکت می کنند و این امر می تواند آسیب جدی به یاخته های زنده وارد کند. البته از آنجایی که در اثر به دام افتادن در استراتوسفر مقدار قابل ملاحظه ای از انرژی خود را از دست می دهند، توسط گیاهان به کار می روند.
ترمینال برق
ترمینال برق که از آن به عنوان کانکتور نیز در بسیاری از مواقع یاد می شود یکی از مهمترین ابزارهای به کار رفته در صنعت برق است. توجه به آنها در بررسی اطلاعات فنی در چراغ ها می تواند بسیار مهم باشد. وظیفه ی ترمینال برق آن است که دو سیم یا چند سیم را به صورت موقت به هم اتصال کنند. اگر چه برای اتصال موقت چند سیم می توان از چسب نیز استفاده کرد ولی این امر خطر برق گرفتگی را به مقدار زیاد افزایش می دهد. به همین دلیل به کارگیری ترمینال برق بهترین گزینه خواهد بود. نوع ترمینال با توجه به متریال به کار رفته برای ساخت آنها می تواند متفاوت باشد. پلی آمیدی یکی از انواع مواد اولیه مورد استفاده برای تولید ترمینال برق است.
از مهمترین انواع ترمینال برق می توان موارد زیر را نام برد:
- ترمینال ارت
- ترمینال لوپینگ
- ترمینال فشاری
- ترمینال دو طبقه
- ترمینال سه طبقه
- ترمینال فیوز خور
- ترمینال شمش خور
بررسی اطلاعات فنی مهم چراغ ها
ترمینال برق
بررسی اطلاعات فنی مهم چراغ ها
منحنی پخش نور
منحنی پخش نور یکی دیگر از اطلاعات فنی در چراغ ها است که برای مشخص کردن شدت نور در زوایای مختلف به کار می رود. توجه کنید شدت نور در همه ی جهات یکسان نیست زیرا منابع نور نقطه ای نیستند و این امر سبب می شود، زوایای نور متفاوت باشد. دانستن دقیق منحنی پخش نور در بسیاری از شرایط می تواند از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. به همین دلیل سازندگان انواع مختلف از منابع نور، معمولا اطلاعات دقیق منحنی پخش نور را در اختیار کاربران قرار می دهند. استفاده از منحنی قطب یکی از رایج ترین روش ها برای نمایش منحنی های پخش نور است.
در جدول مقابل متناسب با روش پخش نور، توضیحاتی در مورد شار نور در جهت بالا و پایین ارائه شده است:
نوع پخش نور می تواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم یا نیمه مستقیم و همچنین نیمه غیر مستقیم باشد. متناسب با آن نیز شارژ نوری در جهات بالا و پایین متفاوت است
اطلاعات فنی در چراغ ها و منابع نوری
نوع سطح نصبی :آجر, چوب, رابیتس, سیمان, گچ برگ (کناف) ) چیست؟
نوع سطح نسبی لامپ می تواند از جنس گچ برگ، آجر، سیمان و … باشد. نوع سطحی که چراغ در آن نصب شده است به مقدار بسیار زیاد می تواند در کارایی لامپ موثر باشد. اگر سطح به کار رفته برای نصب چراغ، مقاومت کافی نداشته باشد در این صورت گرفتار ریزش چراغ و مشکلات دیگر خواهیم بود. کناف به عنوان سقف های توکار جدید توانسته است در صنعت ساختمان سازی از توجه بسیار زیادی برخوردار باشد. متناسب با نوع سقف؛ باید منبع نوری مناسب انتخاب شود.
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_16
یک فرد متخصص در حوزه ی صنعت برق به راحتی می تواند با مطالعه ی اطلاعات فنی در چراغ ها، بهترین منبع نوری را انتخاب کند..
پارامتر های درج شده بر روی لامپ های ال ای دی
بر روی لامپ های مختلف، متناسب با کارایی آنها، پارامترهای خاصی درج می شود. اطلاعات فنی در چراغ ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر چه بسیاری از ما به سادگی از اطلاعات درج شده بر روی لامپ ها عبور می کنیم ولی برای طراحی روشنایی در یک محیط خاص، به شدت نیازمند دانش کافی در مورد کارایی یک لامپ هستیم. سازندگان انواع مختلف از لامپ ها متناسب با کارایی و کاربرد این نوع از محصولات، اطلاعات خاصی را در آنها درج می کنند. از مهمترین پارامترهای درج شده بر روی لامپ های ال ای دی می توان موارد زیر را نام برد:
- کد نورسنجی ( light code )
- بهره نوری لامپ های اLED
- لوکس لامپ LED
- دمای رنگ نور (CCT)
- توان مصرفی لامپ های ال ای دی
- محدوده ولتاژ و همچنین فرکانس لامپ LED
- ضریب قدرت لامپ
- شار نوری یا به عبارت دیگر لومن لامپ LED
بررسی اطلاعات فنی در چراغ ها و لامپ ها
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_17
محدوده دمای کارکرد لامپ LED
محدوده ی دمای کارکرد لامپ های ال ای دی به طور مستقیم به تکنولوژی به کار رفته برای ساخت آنها وابسته است. لامپ های ال ای دی با استفاده از تکنولوژی جامد، نور را در جهات مختلف پخش می کنند. آنها مقاومت دمایی بسیار خوبی در برابر تنش های گرمایی و سرمایی دارند. به عنوان مثال یک لامپ LED در دمای منفی 20 درجه سانتیگراد به خوبی روشن می شود. در حالی که بسیاری از لامپ های متال هالید حتی قابلیت روشن شدن در دمای منفی 10 درجه را ندارند. در لامپ های ال ای دی که بدنه ی آنها از آلومینیوم ساخته شده است،
محدوده ی دمایی بین منفی 20 تا مثبت 80 درجه سانتیگراد می باشد. در حالی که در لامپ های طراحی شده با بدنه ی پلاستیک این محدوده بین منفی 10 تا مثبت 40 می باشد. هر چه محدوده ی دمایی برای یک چراغ بیشتر باشد، از آن می توانیم در شرایط دمایی مختلف به راحتی استفاده کنیم. توجه به این پارامتر یکی از مهمترین اطلاعات فنی در چراغ ها است. در صورتی که شرایط دمایی در یک محیط متفاوت باشد، می توان با بررسی محدوده ی دمایی، مناسب بودن یک لامپ را مورد بررسی قرار دهید.
طول عمر نامی لامپ های LED
در بین همه ی لامپ ها، لامپ های ال ای دی بیشترین طول عمر عمر را دارند. در بین لامپ های LED با توجه به مدیریت حرارتی لامپ، نوع درایو ، نوع تکنولوژی به کار رفته برای ساخت لامپ، طول عمر نامی متفاوت است. کمترین مقدار طول عمر لامپ های ال ای دی 25000 ساعت بوده و بیشترین مقدار آن نیز که دارای بنده ی آلومینیومی می باشد برابر با 100000 ساعت است.
.
درجه حفاظت یا IP code
درجه حفاظت که برای بسیاری از لامپ ها به خصوص لامپ های ال ای دی معرفی می شود یک عدد دو رقمی می باشد که هر رقم آن بین 0 تا 6 متغیر است. عدد اول نشانه ی مقاومت لامپ در برابر ذرات جامد می باشد و عدد دوم در درجه ی حفاظت میتواند به مقاومت آن در برابر رطوبت، و البته نفوذ آب مربوط شود. استاندارد ویژه ای برای درجه حفاظت موجود است.
آشنایی با 19 اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری_19
امید است از اهمیت اطلاعات فنی مهم در چراغ ها و منابع نوری آگاه شده باشید و این اطلاعات در خرید متنوع ترین و مدرن ترین چراغ ها و منابع نوری به شما یاری برساند.
برای اطلاع از جزئیات فنی بیشترو مشاوره فنی نور پردازی وخرید چراغ های متنوع
از طریق دکمه کنار صفحه و از طریق واتس اپ یا شماره
021-66171265
با بخش فروش و فنی آرند تماس حاصل فرمایید